Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο ειδικός απεσταλμένος της Β. Κορέας συζήτησαν για την πρόοδο της απυρηνικοποίησης

by Expertnews.gr
Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Κιμ Γιονγκ Τσολ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, το «δεξί χέρι» του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν συζήτησαν την Παρασκευή προσπάθειες για να επιτευχθεί πρόοδος στις δεσμεύσεις που έγιναν στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στην Σιγκαπούρη για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου , ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν θα διεξαχθεί γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μετά τη συνάντηση Πομπέο και Κιμ Γιονγκ Τσολ, Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες διπλωμάτες είχαν μια «εποικοδομητική» συνάντηση σε επίπεδο εργασίας, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα αναφέρεται ότι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα Στέφεν Μπάιγκαν θα ταξιδέψει στη Σουηδία το Σαββατοκύριακο για ένα διεθνές συνέδριο για την Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα, η Νότια Κορέα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση της διεξαγωγής μιας δεύτερης συνόδου κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ.

Στην ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας σημειώνεται ότι η Σεούλ ελπίζει η συνάντηση να αποτελέσει ένα «ορόσημο» για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Τραμπ και ο Κιμ συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη. Σε αυτήν την ιστορική σύνοδο, την πρώτη μεταξύ Αμερικανού προέδρου και μέλους της δυναστείας των Κιμ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τάχθηκε υπέρ της «πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: http://www.amna.gr
NEWS