Νέα εποχή τις ελληνικές εξαγωγές

by Expertnews.gr

Η άρση των capital controls θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή τις ελληνικές εξαγωγές και θα συμβάλει στην υλοποίηση νέων επενδύσεων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Ο σύνδεσμος χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών  από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και προσθέτει ότι ήταν ένα μέτρο που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό και αναχαίτισε τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών.

«H αποκατάσταση στην κίνηση κεφαλαίων θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες εξαγωγείς να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές ενώ θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στις προοπτικές της Ελλάδας» επισημαίνεται από τον ΠΣΕ.

«Η πλήρης άρση των capital controls», όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, «αποτέλεσε πάγιο αίτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για αυτή τη θετική εξέλιξη».

«Η άρση των capital controls θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πώς υποδέχθηκαν την εξέλιξη οι παραγωγικοί φορείς

* ΣΕΒ: «Με την ανακοίνωση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, από 1ης Σεπτεμβρίου, αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

«Είναι, πλέον, στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ.

* ΚΕΕ-ΕΒΕΑ: «Η άρση στα capital controls αποτελεί το τελευταίο βήμα για την επιστροφή της οικονομίας και της αγοράς στην κανονικότητα και σίγουρα είναι μία θετική απόφαση», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΝΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια ύφεσης, και περισσότερο από τέσσερα χρόνια επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, επιτέλους έφτασε η ώρα για την απελευθέρωση των ροών κεφαλαίων χρήματος και την κατάργηση των πρόσθετων βαρών που είχαν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων με τα τραπεζικά ιδρύματα με αιτιολογία το υψηλό γραφειοκρατικό κόστος που επέφεραν τα capital controls», τόνισε ο κ. Μίχαλος. Κατά συνέπεια, συνέχισε ο ίδιος, «η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να συνοδευθεί με την κατακόρυφη μείωση σε όλα τα τέλη και τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, καθώς τα υψηλά αυτά κόστη επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο». «Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος με την άρση των capital controls στη χώρα μας, θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, καθώς θα επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

* ΕΕΑ: Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και η πλήρης άρση των capital controls δίνουν μία νότα αισιοδοξίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος εκτιμά ότι «πλέον μπορούμε βάσιμα να ελπίσουμε ότι έφτασε η ώρα να επιβραβευτούν επιτέλους οι συνεπείς δανειολήπτες και η σχετική πρόθεση που είχε εκφραστεί από τραπεζικούς κύκλους στο παρελθόν, να γίνει επιτέλους πραγματικότητα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης πολλοί ήταν οι οφειλέτες που στάθηκαν συνεπείς στην καταβολή των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς εφορίες, Ταμεία και τράπεζες, παρ’ όλα τα προβλήματα που είχαν. Και ανάμεσά τους είναι και πάρα πολλοί μικρομεσαίοι».  «Έχω την άποψη ότι αυτή η συνέπεια πρέπει να επιβραβευθεί έμπρακτα. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, όπως η μείωση των επιτοκίων ή η επιστροφή μέρους των τόκων. Ειδικά τώρα που φαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Είναι σημαντικό και σε θέμα ψυχολογίας αλλά και ουσίας να τονιστεί ο θετικός τους ρόλος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και παράλληλα να αναδειχθεί η στάση τους και να λειτουργήσει και ως παράδειγμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.NEWS