Λ. Μενδώνη: Αδιανόητο να μιλάμε για άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς το άνοιγμα των μουσείων

by Expertnews.gr

«Είναι αδιανόητο να μιλάμε για άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς το άνοιγμα των μουσείων», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας με το δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι μαζί με τα μουσεία – που ανοίγουν με αυστηρά μέτρα προστασίας – θα ανοίξει η Εθνική Πινακοθήκη, το Μέγαρο Τσίλερ, το νέο μουσείο της Χαλκίδας, το νέο μουσείο στην Πλάκα και άλλοι χώροι και τόνισε ότι σε μία περιοχή που ανοίγει ένα μουσείο, αλλάζει η εικόνα, καθώς τα μουσεία συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα, λόγω επισκεπτών, τουρισμού κτλ.

Όπως εξήγησε, το άνοιγμα ενός μουσείου ή το ξεκίνημα μίας ανασκαφής συνδέεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή και ταυτόχρονα ενισχύονται οι τοπικοί παραγωγοί – π.χ. για απαραίτητα εργαλεία, αναλώσιμα κ.ά.

Όσον αφορά στην Πολιτιστική Κληρονομιά, τόνισε ότι θα έχουμε το επόμενο διάστημα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο ενός πακέτου παρεμβάσεων που περιλαμβάνει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, αλλά και τις αποκαταστάσεις αρχαιολογικών χώρων.

«Οι επισκέπτες έχουν πάντα τη θέληση να γνωρίσουν την ιστορία ενός τόπου και η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Αναβαθμίζοντας αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία δημιουργούμε μία νέα εμπειρία για τον επισκέπτη», είπε η κ. Μενδώνη αναδεικνύοντας την αναπτυξιακή τάση του θέματος.

Ανέφερε το παράδειγμα του κέντρου της Αθήνας, το οποίο, όπως είπε, «αναβαθμίστηκε σημαντικά με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τη δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης», ενώ μίλησε και για την αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργούν τα νέα έργα, εκτιμώντας ότι τα έργα στο Τατόι μπορούν να αλλάξουν τη Βόρεια Αττική. Κατέληξε ότι πιστεύει και στηρίζει τη σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιο τομέα.

NEWS