Κόρμπιν: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα απαιτήσουν πρώτα αναβολή και μετά θα συναινέσουν σε εκλογές

by Expertnews.gr

Ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να απολογηθεί αφενός στη βασίλισσα και αφετέρου στον βρετανικό λαό, υποστήριξε ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ οι βουλευτές επιστρέφουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα και ο πρωθυπουργός στο Λονδίνο.

Σε μία σπάνια εμφάνισή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι ο Τζόνσον έκανε κατάχρηση της εξουσίας του και επανέλαβε ότι στόχος του κόμματός του είναι να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

«Πιστεύω ότι ο Τζόνσον πρέπει να ζητήσει συγγνώμη τόσο από τη βασίλισσα για τη συμβουλή που της έδωσε (να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου) όσο και από τον βρετανικό λαό γι’ αυτό που έκανε, να φιμώσει τη δημοκρατία μας σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, όταν ο κόσμος ανησυχεί πάρα πολύ για το τι θα συμβεί στις 31 Οκτωβρίου», τόνισε ο Κόρμπιν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός όντως είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τη βασίλισσα, μετά την ανακοίνωση του Αώτατου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε παράνομη την απόφαση της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Δεν έγινε ωστόσο γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα του Εργατικού Κόμματος, ο Κόρμπιν ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα είναι τώρα να αποτραπεί το no deal Brexit, ενώ στη συνέχεια το κόμμα είναι έτοιμο να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Τζόνσον.

Ερωτηθείς εάν διστάζει να προχωρήσει σε εκλογές λόγω των χαμηλών ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, ο Κόρμπιν δήλωσε ευτυχής να πάει σε εκλογές, εφόσον απομακρυνθεί ο κίνδυνος του άτακτου Brexit, ενώ εκτίμησε ότι το κόμμα του ασκεί μία «πολύ αποτελεσματική αντιπολίτευση».

Το σενάριο της αναβολής του Brexit, όπως το περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς, είναι πλέον και το πιθανότερο, όπως σχολιάζει σε σημείωμά της η Citi, η οποία χαρακτηρίζει επίσης αναπόφευκτη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Ο χρόνος των εκλογών ωστόσο δεν βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, δεδομένου ότι, όπως υπονόησε και ο Κόρμπιν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα απαιτήσουν πρώτα αναβολή και μετά θα συναινέσουν σε εκλογές.NEWS