Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ FAKE

by Expertnews.gr

Γράφει η Δρ. Δέσποινα Πρίνια
Στην εποχή των fake news «επανάσταση» είναι η ίδια η αλήθεια. Το Σάββατο 30 Μαρτίου και μια ανάσα από την Πρωταπριλία, τη «γιορτή» του fake, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (European Union Intellectual Property Office), σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), επέλεξαν μέσω του Athens Xclusive Designers Week να αναδείξουν μια αθεράπευτη «πληγή» παραοικονομίας και διαρροής της υγιούς ανάπτυξης: τα «πλαστά» στη δημιουργική βιομηχανία της μόδας, που μετά το Brain Drain (που εκτός από το υγιές πνευματικό κεφάλαιο της χώρας συνιστά και διαρροή 5.5 δις από την υγιή οικονομία και το καθαρό αναπτυξιακό προϊόν) αποτελεί μια αθεράπευτη πηγή παραοικονομίας, παραεμπορίου και φοροδιαφυγής, που στοιχίζει στους δημιουργούς, τους καταναλωτές και το ΑΕΠ περίπου 34 δις ετησίως σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Σε μια χώρα αναιμικής ανάπτυξης, που η δημιουργική βιομηχανία και το πολιτιστικό προϊόν παρέχουν το πολύτιμο 2% του ΑΕΠ, οι απομιμήσεις και τα πλαστά στο χώρο της μόδας-εκτός από την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας των δημιουργών- στερούν σύμφωνα με Ευρωπαϊκές έρευνες περίπου 2δις ετησίως από τους Έλληνες πολίτες και το Συνολικό Δημιουργικό Προϊόν.
Η ευφάνταστη καμπάνια ευαισθητοποίησης «Fight Fake», από τον Ευρωπαίο «πρέσβη» πνευματικών δικαιωμάτων, το νεαρό σχεδιαστή JP John Pan, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Athens Xclusive Designers Week, σε μια επίδειξη μόδας της νέας του συλλογής γυαλιών ηλίου- είναι σίγουρο ότι έκανε πολλούς να δουν το πρόβλημα των πλαστών με νέο μάτι.
Ιδρυτικό μέλος του Fashion Revolution Greece και εκπρόσωπος της «ηθικής μόδας» κατά τα πρότυπα της Stella McCartney, ο Έλληνας «πρέσβης» της μόδας στην Ευρώπη, έστειλε για άλλη μια φορά το μήνυμα ότι επανάσταση είναι στις μέρες μας η γνησιότητα και η αλήθεια.
Σε καιρούς «πλαστής» αναιμικής ανάπτυξης και «σκηνοθετημένης» εξόδου στις αγορές από μια κυβέρνηση που εξελέγη με σημαία το ψέμα και με το στοίχημα της δημιουργικής ανάπτυξης να μην αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών, η «κανονικότητα» και η αλήθεια είναι εξάλλου επανάσταση από μόνη της.
Έτσι κι αλλιώς, στην πραγματική ζωή, η ανάπτυξη -δημιουργική ή μη- δεν «πλαστογραφείται».

_Δέσποινα Πρίνια, Υπεύθυνη Πολιτιστικού Επιχειρείν της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. και Μέλος του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ. στο Νομό Κυκλάδων, είναι καθηγήτρια Πολιτιστικής Διπλωματίας & Διεθνών Σχέσεων του Παν/ιου Στρασβούργου-SCG
www.despinaprinia.com

NEWS