Αύριο ο Πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου παιδιά από το Χαμόγελο του Παιδιού

by Expertnews.gr

Συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ-Τζουμπέιρ και με αντιπροσωπεία της οργάνωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία «Ομόνοια», θα έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ-Τζουμπέιρ .

Στις 12:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία της οργάνωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία «Ομόνοια» και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ασχολείται με τα μειονοτικά δικαιώματα στη γειτονική χώρα.

Στις 17:00, ο Πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου παιδιά από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Την ίδια ώρα,  ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα,  μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση είναι επίσης ικανοποιημένη από την υπογραφή 16 συμφωνιών με τις οποίες εξειδικεύεται η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών.

Σήμερα  κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Στέλιος Πέτσας είπε ότι :

«Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και με σταθερά βήματα ανακτά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Η Κίνα που -όπως επισημαίνει ο Πρωθυπουργός- μας εμπιστεύτηκε στα χρόνια της κρίσης, έχει κάθε λόγο να αυξήσει τώρα τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, πέρα από την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων και την αύξηση του κινεζικού τουριστικού κύματος στη χώρα μας εργάζεται ταυτόχρονα για το άνοιγμα της τεράστιας κινεζικής αγοράς στα Ελληνικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, των αγροτικών.

Η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου συνοδεύτηκε από την υπογραφή 16 συμφωνιών με τις οποίες εξειδικεύεται η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών. Συγκεκριμένα:

1.Συνθήκη για έκδοση καταζητούμενων. Προωθεί την αποτελεσματική συνεργασία  στον ποινικό τομέα και έχει στόχο την καταστολή του εγκλήματος με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας, της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους.

2.Κατάλογος Βασικών Έργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022, που αποτελεί οιονεί εντολή προς τις κινεζικές κρατικές εταιρείες να εξετάσουν τη συμμετοχή τους σε αυτά.

3.Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας με το οποίο ενθαρρύνεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία, στον επενδυτικό τομέα και γενικότερα μεταξύ επιχειρήσεων των δύο μερών.

4.Πρωτόκολλο μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή στην κινεζική αγορά του Κρόκου Κοζάνης.

5.Πρωτόκολλο με το οποίο επεκτείνεται η δυνατότητα εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων από όλες τις περιοχές της χώρας προς την κινεζική αγορά.

6.Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Κίνας με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων και την ανάπτυξη πολιτιστικών και τεχνολογικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

7.Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας των φορέων των ατόμων με αναπηρία των δύο χωρών και η προώθηση πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών για την ανταλλαγή εμπειριών και την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης.

8.Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

9.Συμφωνία για εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, για την διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού.

10.Συμφωνία για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

11.Μνημόνιο Κατανόησης για την υλοποίηση του Master Plan της COSCO ώστε το λιμάνι του Πειραιά να γίνει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

12.Ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China 4ης μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως στην Αθήνα.

13.Ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας της ICBC της μεγαλύτερης τράπεζας παγκοσμίως στην Αθήνα.

14.Συμφωνία με την οποία εκδηλώνεται το κινεζικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη.

15.Συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη με την οποία επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο χωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και εξασφαλίζεται η μεταφορά τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.

16.Δέσμη συμβάσεων για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την παροχή εγγυήσεων από την κρατική Εxport-Import Bank of China.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα με αυτοπεποίθηση που επανέρχεται στην καρδιά των Ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων».

 NEWS