Antonio Tajani: Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο

by Expertnews.gr


Τοποθ
έτηση του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. AntonioTajani, στο πάνελ με θέμα: «Ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο», στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Καλημέρα σε όλους, καταρχήν να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, τον φίλο μου τον Βαγγέλη τον Μεϊμαράκη και όλους τους φίλους από τη Νέα Δημοκρατία, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Είναι τιμή που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα στην πόλη που γεννήθηκε η δημοκρατία πριν χιλιάδες χρόνια. Το τονίζω αυτό όχι μόνο διότι είμαι Ιταλός, αλλά διότι πιστεύω στις αξίες μας. Αν θέλεις να νικήσεις το λαϊκισμό στην Ευρώπη, χρειάζεσαι καταρχήν να ενισχύσεις τις αξίες τις δικές μας και να έχεις και καλούς πολιτικούς με καλές απαντήσεις, γιατί; Διότι οι λαϊκιστές χρησιμοποιούν μόνο σλόγκαν και δε δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα αλλά επειδή ο λαϊκισμός μπορεί να έρθει από τα δεξιά ή από τα αριστερά, είναι σημαντικό καταρχήν εμείς να ενισχύσουμε τις δικές μας αξίες.

Είναι σημαντικό να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, οι οποίες καταρχήν αφορούν την ελευθερία και τη δημοκρατία. Την ελευθερία η οποία είναι η ταυτότητά μας, η ιστορία μας, όλης της Ευρώπης και επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στον Καβάφη και στις Θερμοπύλες του. Τιμή σε εκείνους όπου στη ζωή τους όρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες. Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας μας, αυτή είναι η κληρονομιά μας. Οι Έλληνες μαχητές υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Ελλάδος. Αυτή είναι η αρχή της ευρωπαϊκής ιστορίας. Γιατί η υπεράσπιση της ελευθερίας είναι σημαντική για εμάς. Είναι κρίσιμο θέμα όταν βλέπουμε τη δουλειά που έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ στην Ελλάδα. Και να θυμίσω μεταξύ άλλων αυτά που έχει πει για την ανεργία, τη μάχη που έχει δώσει ώστε να πέσει σήμερα στις ηλιακές ομάδες μέχρι 28 ετών. Και ήδη έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα αυτής της νέας Κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας.

Η ελευθερία, λοιπόν, είναι σημαντική. Αλλά επίσης είναι εξίσου σημαντικό να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε και τις χριστιανικές αξίες μας, διότι αυτές είναι που μπορούν να εγγυηθούν την ελευθερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και τη σπουδαιότητα δηλαδή της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή στην Ευρώπη. Είμαι περήφανος που είμαι χριστιανός. Είμαστε χριστιανοδημοκράτες και για αυτό είναι σημαντικό να τονίζουμε και τούτη την παράμετρο σε αυτή την περιοχή.

Βεβαίως, έχουν σημασία και άλλα πράγματα αλλά για τη ζωή μας η θρησκεία είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι κάτι κρίσιμο. Και θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις θρησκείες μας. Το Ευαγγέλιο είναι σαφές: «Εν αρχή ην ο λόγος», όπως λέει και το Ευαγγέλιο. «Θεός ην λόγος», αυτή είναι η ταυτότητά μας, η κληρονομιά μας, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά για το σήμερα και το αύριο. Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό διότι χωρίς αξίες δεν μπορούμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό διότι, ναι, θα κάνουν χρήση όλων των όπλων τους και εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας. Και θα πρέπει και τώρα και στο μέλλον να δουλέψουμε πάνω στις επιταγές της ιστορίας μας, να διασφαλίσουμε ένα άλλο μέλλον για τους νέους μας μέσα από καλές πολιτικές κατά της ανεργίας. Για αυτό είναι κρίσιμο και τα επόμενα πέντε χρόνια να δουλέψουμε με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τη βιομηχανία, την αγροτιά, τον τουρισμό. Όλα αυτά είναι κρίσιμα.

Αν θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή, είναι σημαντικό να δουλέψουμε κατά της κλιματικής αλλαγής. Να βρούμε μία ισορροπία, τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα και τις ενέργειές μας ό,τι πρέπει να κάνουμε για την ανεργία. Είναι εξίσου σημαντικό όλα αυτά να κουβεντιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο διότι πρέπει να είμαστε μέρος της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο νότο της Ευρώπης. Το να λέει κανένας ότι είναι ενάντια στον λαϊκισμό δεν αρκεί διότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εδώ, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, το μεταναστευτικό.

Θα πρέπει, λοιπόν, να δουλέψουμε καλύτερα, με καλύτερα αποτελέσματα. Και για αυτό χαίρομαι όταν συζητάμε στην Ολομέλεια το θέμα του μεταναστευτικού. Και στη Μέση Ανατολή, πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία αλλά να επενδύσουμε περισσότερο και στην Αφρική. Είναι αδύνατο να σταματήσει εδώ η μετανάστευση. Πρέπει να δούμε από πού έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, από πού έρχονται οι μετανάστες. Και θα πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο Marshall για την Αφρική.

Στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρώπης χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για την Ευρώπη για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η χώρα σας και η χώρα μου κινδυνεύει. Είναι αδύνατον όμως να βρούμε λύσεις τοπικά. Πρέπει να δούμε από πού ξεκινά το πρόβλημα.  Από τη Μέση Ανατολή, τη Συρία και την Αφρική.  Για αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Και χρειαζόμαστε όλη την Ευρώπη μαζί μας, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική, εξωτερική πολιτική η οποία θα ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και φυσικά χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη αν θέλουμε να ανταγωνιζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο με την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, είναι αδύνατον μόνο η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, είναι αδύνατον να συναγωνιστούμε άλλους σε παγκόσμιο επίπεδο. Για αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η ενότητα όμως δεν είναι να είσαι κάτω δέσμιος της γραφειοκρατίας των Βρυξελών.  Για αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία. Και να έχουμε καλές ευρωπαϊκές πολιτικές ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, ενάντια στην τρομοκρατία, στην κλιματική αλλαγή.  Μια εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας ευρωπαϊκή.

Αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε, πρέπει να έχουμε, και περισσότερη επικουρικότητα.  Για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μεϊμαράκη ο οποίος υπήρξε συντονιστής σε επίπεδο ΕΡΡ.   Αλλά και τη συνάδελφο εδώ για την δουλειά που έχει κάνει.  Η επικουρικότητα είναι πολύ σημαντική διότι πρέπει να βρούμε λύσεις σε ένα επίπεδο που να είμαστε πολύ κοντά στον πολίτη.  Και ευρωπαϊκές δράσεις. Και αυτά τα δύο να είναι συνδεδεμένα.

Αυτή είναι η λύση ενάντια στο λαϊκισμό.  Καλή πολιτική και υπεράσπιση των αξιών μας.  Για αυτό λέω ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει μια εξαιρετική δουλειά.  Το κοινοβούλιό σας είναι ένα παράδειγμα.  Είναι δυνατόν να νικηθεί ο λαϊκισμός αλλά με πολύ δουλειά.

Ο λαϊκισμός είναι  διαφορετικός στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Ο ελληνικός λαϊκισμός ήταν, ευτυχώς ήταν δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία νίκησε τις τελευταίες εκλογές, ένας λαϊκισμός άκρας αριστεράς και άκρας δεξιάς. Μετά την κρίση, μετά την εμφάνιση της τρόικας στην Ελλάδα, θυμάμαι επίσης και τη συζήτηση που είχε γίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι η συζήτηση επικεντρώνονταν μόνο στις θυσίες που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα  και δεν υπήρχε καμία συζήτηση για το πως θα έπρεπε να τονώσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Στην αρχή δεν είχε γίνει τίποτα προς όφελος των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και τότε ήταν εγώ που αποφάσισα να στηρίξω την Ελλάδα  και να προασπίσω τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είπα ότι εγώ δεν ανήκω στην τρόικα. Η λύση δεν είναι  η τρόικα. Η λύση είναι  να εργαστούμε προς όφελος της εργασίας. Αυτή είναι  η μόνη απάντηση που μπορούμε να προτείνουμε, αν θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στο λαϊκισμό. Στον αριστερό λαϊκισμό.

Αλλά, στη χώρα μου ο λαϊκισμός είναι  περισσότερο δεξιός θα έλεγα. Το πρόβλημα είναι  ότι, εντάξει, έχουν γίνει πάρα πολλά λάθη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι το κόμμα των Πέντε Αστέρων. Είναι  το Λαϊκίστικό κόμμα, το οποίο βρισκότανε στην κυβέρνηση. Δεν πρότεινε καμία λύση. Μόνο δημαγωγική προσέγγιση στα προβλήματα ακολούθησε. Δεν έκανε τίποτα για τις υποδομές, δεν έκανε τίποτα για τη βιομηχανία. Οδήγησε στο κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου ατσαλιού στην Ιταλία. Τίποτα. Τίποτα δεν έγινε κατά της μαφίας. Τίποτα κατά των περιβαλλοντικών φονταμενταλιστών, οι οποίοι θέλανε να σταματήσουν τη σύνδεση μεταξύ Ιταλίας, σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας – Γαλλίας. Αυτό ήτανε διαφορετικό σε σχέση με το Ελληνικό Λαϊκίστικό Κόμμα. Στην Ιταλία όπως γνωρίζετε έχουμε τη Lega του Βορά και τα Πέντε Αστέρια. Τα οποία κόμματα συνασπίστηκαν στην εξουσία για ένα χρόνο. Μετά από ένα χρόνο προέκυψαν διαφωνίες και συγκρούσεις μεταξύ αυτών των δύο λαϊκίστικων κομμάτων και για αυτό πλέον έχουμε μία νέα κυβέρνηση  με τρία αριστερά κόμματα και τα Πέντε Αστέρια.

Στην Ιταλία αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι  να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά προκειμένου  να τονώσουμε την  κεντροδεξιά πάντα την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Διότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Ιταλία εργάζεται σκληρά και προσπαθεί να δώσει λύσεις και όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε θέματα εσωτερικού, όπως είναι  να δώσουμε ένα τέλος στον λαϊκισμό. Πως; Μέσω  της προώθησης καλών βιομηχανικών πολιτικών. Πολιτικών που θα είναι  προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προς όφελος της γεωργίας. Αυτή είναι  μία λύση  και στην Ιταλία τα Λαϊκίστικά Κόμματα λένε πάρα πολλά, αλλά δεν προτείνουν καμία λύση στην πράξη.NEWS