16 ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΤΟΡΑ

by Expertnews.gr

Δέν θα συμμετέχει στη τελική διαδικασία εκλογής του νέου γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς προκρίθηκαν δύο εν ενεργεία υπουργοί από το Βέλγιο και την Κροατία.
Η κ.Μπακογιάννη είχε προταθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία ευχαρίστησε σε δήλωσή της, ενώ εκτός μένει και ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής της Λιθουανίας Άντριους Κουμπίλιους.Οι δύο υποψήφιοι, από τους τέσσερις που είχαν προταθεί αρχικά, είναι η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς και ο υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Η Επιτροπή Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να στείλει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, για τη β’ φάση της διαδικασίας εκλογής του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, δύο από τους τέσσερις υποψηφίους και συγκεκριμένα τους εν ενεργεία υπουργούς Εξωτερικών και αντιπροέδρους των κυβερνήσεων του Βελγίου και της Κροατίας» σημειώνει σε ανάρτησή της η κα Μπακογιάννη και προσθέτει:
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Κυπριακή Δημοκρατία για την τιμητική πρότασή της, καθώς και τις 16 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που στην ψηφοφορία έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Εύχομαι καλή επιτυχία στους δύο συναδέλφους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί τη μοναδική ασπίδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και, επομένως, πρέπει να στηριχθεί από όλα τα κράτη – μέλη».
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα προχωρήσει στην εκλογή του νέου γενικού γραμματέα κατά τη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο μεταξύ 24 και 28 Ιουνίου. Ο νέος γ.γ., ο οποίος θα διαδεχθεί τον Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Οκτωβρίου.
NEWS